Cum măsori ”noaptea minții” în Rusia: cifrele care confirmă eficiența propagandei și cenzurii impuse de Putin

de: Alexandru Puiu
09 03. 2022

Presa nu a fost niciodată cu adevărat liberă în Rusia, dar odată cu invazia Ucrainei, cenzura și propaganda venite de la Kremlin au trecut pe steroizi. Deși ai putea fi surprins, acestea funcționează de minune, conform sondajelor.

Știi cum îți dai seama că funcționează propaganda? Întrebi oamenii dacă sunt capabili să distingă între știri false și știri adevărate. Dacă, în contextul în care lor li se servește doar informație pentru a-i spăla pe creier, ei sunt convinși că nu pot fi manipulați, ținta a fost atinsă. Cam asta se întâmplă acum în Rusia, unde un nou sondaj citat de TASS – agenția de presă oficială a Rusiei asociază niște cifre clare universului paralel în care trăiesc.

Cât de bună este manipularea în Rusia?

„Majoritatea rușilor (62%) cred că sunt capabili să distingă știrile adevărate de falsuri – căutând în acest sens confirmarea în surse oficiale. Un sfert dintre utilizatori spun că pot depista minciunile, 8% nu verifică informațiile, în timp ce 5% consultă opiniile unor experți cunoscuți”, se arată într-un comunicat remis presei de Rambler & Co, o companie cu sediul la Moscova.

Deși rușii nu mai au nicio sursă de știri imparțială sau din afara țării, ei sunt în continuare dornici să verifice știrile de mai multe ori pe zi, în proporție de 47%. Aproximativ 26% au afirmat că monitorizează constant canalele de informare, în timp ce 12% urmăresc notificările aplicațiilor media și citesc o știre doar dacă titlul le-a stârnit interes. Nu mai puțin de 8% se limitează în a citi știrile dimineața și seara, pe când 7% fac un efort din a evita fluxurile de informare pentru a se concentra pe ce au de făcut.

Rușii au citat imparțialitatea (59%), referințele la surse de informații (18%), precum și limbajul profesional și concis (10%) drept principalele semne ale știrilor de încredere. Pentru 7%, prezența fotografiilor și videoclipurilor cu confirmări este importantă, pentru 6% – absența colorării emoționale.

La fel de interesant este faptul că aproximativ jumătate dintre ruși, 49%, sunt de părere că dezvăluirea unui singur punct de vedere reprezintă principalul semn al unor știri false. Vizavi de sursele de informare, majoritatea (43%) rușilor chestionați au menționat că își iau informațiile din mass-media online, 25% urmăresc știrile la televiziune și radio, 16% citesc noutățile pe canalele de mesagerie, 14% în grupuri de pe rețelele de socializare. Doar 2% mai citesc ziare și reviste. Sondajul a fost realizat între 1 și martie 2022 pe un eșantion de aproximativ 458.525 de persoane.

Sondajul realizat de Rambler & Co vine în contextul în care, de la 1 martie 2022, au fost blocate două dintre ultimele canale de știri independente din Rusia, postul de radio Ecoul Moscovei și televiziunea Rain TV (Dojdi TV în Rusia). Singura manifestare de presă independentă de la Moscova la această oră este ziarul Novaya Gazeta condus de jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021.